Златната уста на св. Јован Златоуст

Св. Јован Златоуст

Светиот Јован, Архиепископ Константинополски, бил наречен Златоуст поради чудесно точната чистота на неговите учења, и раскошната убавина на неговиот говор. Речено е дека после неговото покрстување никогаш не се заколнал за нешто, ниту некого натерал да се колне, не излажал, не проколнал никого, не озборувал, ниту наклеветил, ниту пак, исмејал некого.

+ + +

Истиот тој Атанасиј, во врска со епископот Аделфиј, ни го раскажа следното, а ни рече дека го чул од неговата сестра, мати Јоана:

Кога Јован Златоуст, Константинополскиот Архиепископ, беше прогонет на Кавказот, тој отседна во нашиот дом; поради ова, ние добивме љубов кон Бога, и смелост пред него. Мојот брат, Аделфиј, ни кажуваше дека кога блажениот Јован се упокои во прогонство, нему му било многу тешко што еден ваков човек, вселенски учител на христијаните, кој и Црквата Божја ја радуваше со неговите зборови, требаше се упокои далеку од неговата катедра. Понатаму велеше: „Со многу солзи Го молев Бога да ми ја покаже неговата состојба и дали е вбројан меѓу патријарсите. Долго време се молев вака, и еден ден бев земен во духот. Еден прекрасн маж ме фати за десната рака и ме воведе на едно светло и славно место, каде ми ги покажа откровителите на набожноста и учителите на Црквата. Од моја страна, јас го барав оној кого толку многу сакав да го видам, великиот Јован. Младичот ми ги покаќа сите светители и го кажа името на секој еден од нив; повторно ме фати за рака, и ме поведе надвор. Јас одев по него, плачејќи што не го видов светиот Јован меѓу отците. Како што излегувавме, човекот што стоеше пред портите ми рече: „Никој не излегува оттука нажален.“ Но, јас му одговорив: „Мојата тага е поради тоа што не го видов мојот најдраг Јован, епископот Константинополски, меѓу учителите.“ А тој повторно ми проговори: „Мислиш на Јован, принцот на покајанието? Човек во тело не може да го види него, зашто он стои покрај престолот Господов“.

Св. Јован Мосх

Оставете коментар

Започнете дискусија!

Извести ме
1000
wpDiscuz