Тропар на втори глас

Забелешка: Заради поголема прегледност, тропарот е поделен на неколку делови.

1. (Ј)егда [кога] снишел (ј)еси [си слегол] к смери [кај/кон смртта] животе [животе] бесмертниј [бессмртен]
Препев: Кога си умрел Животе Бесмртен

2. тогда [тогаш] ад [адот] умертвил(ј)еси[си го умртвил] блистанием[со блескањето]божества[на Божеството]
Препев: тогаш адот си го умртвил со блескањето на Божеството

3. (ј)егда[кога] же [пак] и умершија[и умрените] од преисподних[од подземјето] воскресил (ј)еси [со ги воскреснал]
Препев: а кога и умрените од подземјето си ги воскреснал

4. Всја [сите] сили [сили] небеснија [небесни] взиваху [викаа]
Препев: сите сили небесни извикуваа

5. Жизнодавче [Животодарителу] Христе[Христе] Боже наш[Боже наш], слава [слава] теб(ј)е [на тебе].
Препев: Животодарителу Христе Боже наш, слава Ти.

Милош Дрпа

Оставете коментар

Започнете дискусија!

Извести ме
1000
wpDiscuz