Тропар на свети Никола Чудотворец

Тропар на свети Никола Чудотворец (руски напев).

Тропар на свети Никола Чудотворец (мокрањчев напев).

Тропар на свети Никола чудотворец (византиски напев/на романски јазик).

Тропар
Вистината на сѐ како правило на верата, образец на кроткоста
и учител на воздржаноста те покажа стадото твое;
заради тоа си го придобил со смирението – возвишеното,
а со сиромаштвото – богатството; оче свјаштаноначалниче Никола
моли Го Христа Бога да ги спаси нашите души.

Кондак
О, пресвет и пречуден отче Николае, утехо на сите нажалени,
сегашниот наш принос прими го, и од геената да се избавиме
со пријатното твое застапништво Господа намоли го, со тебе да воспеваме: Алилуја

Оставете коментар

Започнете дискусија!

Извести ме
1000
wpDiscuz