Сабота пред Воздвижение

Браќа, мудрост, пак проповедаме меѓу совршените, но не мудрост од овој век, ниту, пак, онаа на преодните господари од овој свет, туку ја проповедаме Божјата премудрост, тајна сокриена, која Бог […]

Воздвижение на Крстот Господов

Прекрасна видео разгледница од Православната духовна академија во Санкт-Петербург, Русија. На Твојот Крст му се поклонуваме, Владико, и Твоето Свето Воскресение го славиме. Браќа, словото за крстот е безумство за […]

Паримии на славата на Воздвижението на Чесниот и Живототворен Крст

2Мојс. 22-27; 16,1 Потоа ги изведе Мојсеј синовите Израилеви од Црвеното Море, и тие се упатија во пустињата Сур; и одејќи низ пустињата три дена не најдоа вода за пиење. […]

Како треба да се однесувам кон мојот ближен?

Недела по Воздвижение на Чесниот Крст Во името на Отецот, и Синот, и Светиот Дух. Денот кога се сеќаваме на Крстот, повикани сме да обрнеме особено внимание на она што […]

Воздвижение на Чесниот Крст

Со векови на денот на Воздвижението, односно Воздигнувањето на Чесниот Крст, архијереите, стоејќи среде црквата, окружени од мноштвото свештеници, го издигале Крстот високо над главите на соборот на верни, додека […]