Ја воведуваат

Пречистиот храм на Спасот,/ многувредниот дворец и Дева,/ свештената ризница на Божјата слава,/ денес се воведува во Господовиот дом, благодатта сововедувајќи ја,/ Онаа што во Божествениот Дух е,/ Неа Божјите […]

[Видео] Воведение на Пресвета Богородица во храмот

Денес нa Божјото благоволение е предобразување и на спасението на луѓето – проповедање: во Божјиот храм јасно Дева се јавува и Христа на сите го предвестува. Кон неа и ние […]

Воведение на Пресвета Богородица во храмот

Во Литургискиот циклус на празници посветени на нашата Сесвета Владичица Богородица, по празнувањето на Рождеството на Пресвета Богородица, следи нејзиното воведение [влегување, претставување] во Ерусалимскиот Храм, што Православата Црква го […]