Александар Шмеман: Вистината е многу едноставна

Понеделник, 14 мај 1973 „Принципите се она што луѓето го имаат место Бога.“ Принцип е уште подосаден збор од зборот „религија“ (од коментарот на Фредерик Бјукер). „Религија“ – колку многу […]

Основна вистина на Православието

Сите вистини на Православието се изведуваат од една вистина и се сведуваат на едната вистина, безгранична и вечна. Таа вистина е Богочовекот Христос. Ако до крај ја проживеете било која […]

Пост-христијански белешки: Денот на лагата

Едно од основните прашања на љубомудрието, човекоцентрично, богоцентрично, но и богочовекоцентрично и човекобогоцентрично, е прашањето за човекот. „Што е човекот?“ – прашуваат едни, а други забележуваат дека вистинското прашање би […]

Вистината ќе ве ослободи (Јн 8,32)

Ова е можеби една од најреволуционерните (die revolutionärste) синтагми на Новиот Завет. Поради тоа таа и не е упатена на масите. Овие зборови уловиле многу генијални револуционери од сите историски […]