Денес Витанија го навестува воскресението на Христа Животодавецот…

Христе, Кој си воскресение и живот на луѓето, си застанал пред гробот на Лазара, утврдувајќи ни ја верата во Твоите две природи, о Долготрпелив, дека си дошол од Пречиста Дева, […]

Похвала за четиридневниот Лазар

од свети Климент Охридски Ете, ни доаѓа напред светлозарното торжество, предвесник на Христовото воскресение. Ете, ни засветли светлозарниот празник на Лазар, кој ги отсликува Христовите чудеса. Ете, четиридневното воскресение Лазарево […]

Лазарева сабота

На широко запоставен од повеќето христијани, Православните го слават денот пред Цветната недела како „Лазарева сабота“, како еден вид подготовка за престојното празнување на Пасха. И навистина, се работи за […]

Синаксар на Лазарева сабота

Стихови: Исусе, Ти плачеш како смртен човек, Но, како Бог, Ти го воскреснуваш својот пријател. Во тој ден го празнуваме воскреснувањето на светиот и праведен пријател Христов четвородневниот Лазар. Тој […]