Случка од животот на архиепископот Аверкиј

Не знам дали е ова точно, но еден од постарите епископи – архиепископот Аверкиј Таушев (1906-1976) ми го раскажа следново. Тој многу се интересирал за психологијата. Некој студент, пак, дошол […]

Кон молитвата да пристапиме со полна надеж

Кон молитвата, пред икона или не, секогаш треба да се пристапува со полна надеж за добивање на бараното, на пример – избавување од тага, душевна болест или грев, зашто и […]

25 години од прославувањето на св. праведен Јован Кронштатски

Денес се навршуваат 25 години од вбројувањето на светиот праведен Јован Чудотворец од Кронштадт во соборот на светиите. По тој повод, пренесуваме само неколку поуки од благодатната ризница на негови […]

Пости и моли се, и ќе направиш големи дела

„Мудриот размислува за патот на животот, за да се отстрани од патот што води во пеколот“ (Изрек. 15,24). На сите им е познато што е пеколот, и дека во него […]

Св. Силуан Атонски за св. Јован Кронштатски

Отец Јован го видов во Кронштадт додека служеше света Литургија. До овој момент се восхитувам на силата на неговите молитви. Оттогаш поминаа 40 години, и никогаш немам видено некој друг […]

За родољубието

Светиот праведен Јован Кронштадтски вака пишувал за љубовта кон овоземната татковина: „Љуби ја овоземната татковина… таа те воспитала, одликувала, ти направила чест, во неа има сè во изобилство; но, уште […]