Очекувај искушенија

По Крштението, откако врз Него се симнал Духот во вид на гулаб, Господ бил одведен во пустина за да биде искушуван. Тоа е заедничкиот пат за сите нас. Свети Исак Сирин на едно место забележува: „Штом вкусиш благодатна утеха или од Господа добиеш некаков дар – очекувај искушенија.“ Искушенијата ја прикриваат светлоста на благодатта од […]

За крсниот пат и маките во овој живот

Честопати, Бог допушта добродетелните луѓе да бидат искушувани на некаков начин. Тој дозволува да го нападнат искушенија од секаде; го поразува нивното тело, како што стори со Јов, ги фрла во сиромаштија, прави другите да се откажат од нив, им го одзема стекнатото. Само душата не им ја поразува. И воопшто, невозможно е да не […]

Скриена радост

Прочитав некаде кај старец Софрониј, ми се чини во едно од писмата до јеромонах Димитриј (Балфур): „Благодатта доаѓа во срцето кое страдало“. И кај апостол Павле одново и одново читам и препрочитувам: „Оти како што се умножуваат Христовите страдања во нас, така се умножува и утехата наша преку Христа“ (2 Кор. 1,5). Во саботата на […]

Опиени од страсти

Добротољубието е прекрасна збирка на дела на светите отци за срдечната молитва. Зборот добротољубие значи „љубов кон убави (=добри) нешта“. Тука не станува збор за скапи, украсни предмети, туку на нештата кои станале убави поради нивната заедница со Бога. Сите нешта се убави онолку колку што се соединети со Бога, Кој Самиот е Убавина. Во […]

За тагата, за страдањето…

„Тагата е духовен крст што се испраќа како помош на оние кои се каат, коишто не умеат да се покаат, т.е. коишто после покајанието паѓаат во претходните гревови… И затоа – само две лекарства го лечат тоа, често крајно тешко душевно страдање: треба или да се научиме да се каеме и да принесуваме плод на […]

Интервју со академик Владета Јеротиќ

Пред два дена во салата „Архиепископ Доситеј“ на Православниот богословски факултет „Св. Климент Охридски“ во Скопје, академик проф. д-р Владета Јеротиќ одржа предавање на тема „Кога религиозноста станува психолошки проблем?“ На предавањето беа присутни Архиепископот Охридски и Македонски г.г. Стефан, митрополитите г. Петар и г. Јосиф, голем број на свештеници, професори, студенти и верници. После […]

Св. Исак Сирин: За осудувањето

Еден човек осудил некој друг човек, оти не давал милостина. Човекот, макар и да имал други добродетели, паднал во тежок грев – го осудил ближниот. Секако, и милосрдието е важно и треба да се применува во својот живот. Meѓутоа, ќе се грижиме за нашето милосрдие, оти само себеси треба да се контролираме. Зашто, давајќи милостина […]

Тагувањето, меланхолијата и клирот

Едно од нештата кои ги сфатив низ годините [кои изминаа] е дека депресијата едноставно е дел од позадинскиот шум за многу клирици. И тоа е така без разлика дали личноста за која се работи е православен христијанин, римо-католик, протестант или евангелист, маж или жена. Ова не значи дека клирикот за кој станува збор е онеспособен, […]