Прошетка низ светот во чест на св. Георгиј Победоносец

Во чест на празникот на светиот великомаченик Георгиј Победоносец (попознат меѓу народот под името св. Ѓорѓи и св. Ѓорѓија), решивме да направиме една „мала“ прошетка низ светот и да ви […]

Беседа на празникот на осветувањето на храмот на св. вмч. Георгиј во Киев

Се собравме денес да го прекршиме1 Лебот на животот – Лебот небесен, да ја земеме Чашата на спасението2, за на тој начин да Го познаеме Животодавецот Бог, за на тој […]

Храмот на св. Георгиј Победоносец во Лида

На 16 ноември Црквата го празнува споменот на обновувањето на храмот на свети Георгиј во Лида (Георгиопол, Палестина – денешен Лод, Израел). Историски гледано, првото осветување на храмот се случило […]