Св. Архангел Михаил и останатите бестелесни небесни сили

руски напев Тропар, гл. 4 Водачи на небесните војски, ние недостојните ве молиме секогаш, со вашите молитви да нѐ заштитите под покривот на крилјата на вашата бестелесна слава, чувајќи нѐ […]

Старецот кој го угостил свети Архангел Михаил

Отец Пахомиј, кој беше гостоприемник во светогорскиот манастир Констамонит (манастир посветен на св. првомаченик Стефан) цели дваесет години, ни кажуваше дека после првите пет години од неговото послушание бил изморен […]

Св. Климент Охридски: Похвално слово на архангелите Михаил и Гавриил

Настапи пресветлото торжество на бесплотните сили, кое надминува секаков ум и разум, озарувајќи ја целата вселена со пресветлите зраци. Бидејќи тие не се со телесна природа, туку со недопирлива и […]