Апостолски чтенија на Вечерната за Петровден

Вход. Прокимен на денот. И чтенија: Благословен е Бог и Отецот на нашиот Господ Исус Христос, Кој по својата голема милост нè прероди преку воскресението на Исуса Христа од мртвите […]

Јавувањето на апостол Петар на св. цар Јустинијан

Денес (18 септември) го славиме споменот на јавувањето на св. ап. Петар на св. праведен и благоверен цар Јустинијан. Што всушнот била причината за ова јавување? Настанот е поврзан со […]

Кафе со сестра Васа, 30 епизода: Св. апостол Петар

Теологија со малку хумор. Во оваа епизода, сестра Васа зборува за светиот апостол Петар, верата, љубовта и Светското фудбалско првенство. Преводот на македонски е достапен со клик на Captions – […]

Природните стихии и послушанието

(Мт. 14, 22-34) Господ ги испрати учениците во кораб преку морето, а потоа, во четвртата сража од ноќта, откако се помоли на планината, дојде при нив одејќи по површината на […]

Славни и сехвални првоврховни апостоли Петар и Павле

„Со благодатта на Бога сум тоа што сум, … “ ( 1Кор. 15, 10 ) Во името на Отецот и Синот и Светиот Дух! Светата Црква денес го прославува истовремено […]

Сината лествица

Кога свети апостол Петар го заврши својот овоземен живот и беше повикан на небо, Господ му ги предаде небесните клучеви од рајските порти. Со сесрдна свештена ревност, светиот апостол ја […]