Каење и покајание

Кога размислувам за мојата огревовеност, во мене се јавува каење (раскајување). Значи, не станува збор за покајание (метаноја), туку каење. Покајанието е дар на Светиот Дух. Бог ќе ми даде […]

Човечки проблеми

Ние луѓето имаме два проблеми. Прво: живеење во секојдневно страдање, кое се состои од безизлeз на нашиот живот заради многу економски, политички, социјални, религиски, семејни и индивидуални проблеми. Засипнува нашето […]

Кој е всушност Христос?

Неретко следењето на Христовиот живот човекот го сведува само на свои лични ритуали, без разлика дали оди во Црква, или не. „Опседнат“ е со своите лични подвизи, со својот пост, […]