Зошто оној кому сме му помогнале сака да нè повреди?

Се сеќавам на нешто што ни го зборуваше старец Порфириј. Тој сакаше да ми објасни како е можно да му се помогне на човека, а потоа истиот тој човек кому […]

Посета од хипици

Старец Порфириј ми говореше: Во една прилика ме посети некој хипик. Беше облечен во едно разнобојно, чудно одело; носеше некакви амајлии и накит; значи, побара да ме види. Монахињите се […]

Научете ги децата да Му се молат на Бога

Лек и голема тајна на детскиот напредок е скромноста. Довербата во Бога дава потполна сигурност. Бог е сè. Никој од луѓето за себе не може да рече: јас сум сè. […]

Не смееме да се плашиме од антихристот и трите шестки

Ова што ќе го раскажам се случуваше за време на катастрофата во Чернобил. Луѓето беа вознемирени и секој ден десетици од нив го посетуваа старец Порфириј близу Атина, прашувајќи го […]

Старец Порфириј: Надминување на депресијата

Денес луѓето честопати се чувствуваат тажно, очајно, летаргично, мрзеливо, апатично, сите тие сатански состојби. Тие се потиштени, незадоволни и меланхолични. Ги запоставуваат своите семејства, трошат пари на психоаналитичари и земаат […]

Христос е нашиот Пријател

Христос треба да Го чувствуваме како пријател. Тој и е наш пријател. Во тоа и Самиот нè уверува кога вели: „Вие сте мои пријатели“ (Јн. 15,14). Да гледаме на Него […]