Синаксар во неделата сиропусна

Светот горчливо нека заплаче со родоначалниците: Оној што отпадна, заедно со паднатите (ангели), поради слатката храна. Во овој ден правиме спомен на паѓањето на првосоздадениот Адам од рајската храна, што […]

Синаксар во саботата сиропусна

На душите на праведните, чиј спомен е секогаш присутен, Како жртва им ги принесувам моите зборови на покајание Во претходните празници, богоносните отци постапно нè поучија и нè подготвија за […]

Краток предговор на синаксарите: Недела на митарот и фарисејот

Краток предговор на синаксарите, односно збирка на триодски синаксари од Ксантопул. Стихови од Триод: Создателу на горните и долните, Кој ја примаш Трисветата песна од ангелите, Прими го и трипеснецот […]