Нови можности

Во наше време може да се прават прекрасни нешта. Затоа не треба да мислиме дека сè е изгубено, дека никој не ја бара Вистината, дека сѐ е пропаднато… Тоа е […]

Да ги бараме вистинските причини

Има една многу интересна книга напишана по времето на авва Доротеј, од свети Григориј од Тур – „Историја на Франките“. Во неа се раскажува за животот на кралскиот двор и […]

Како да го читаме Светото Писмо?

Добро е познато дека протестантите му посветуваат големо внимание на Светото писмо (Библијата). За нив, Светото писмо е сѐ. За нас, православните христијани, Библијата исто така е од суштествено значење. […]

Сеќавања на отец Серафим Роуз (2)

Отец Серафим често ми велеше, цитирајќи од Новиот Завет: Бог е љубов, и оној кој пребива во љубовта, пребива во Бога, и Бог – во него… Совршената љубов го пади […]

Сеќавања на отец Серафим Роуз (1)

Овој говор е одржан на 20-годишнината од упокојувањето на преподобен Серафим Роуз, на 2ри Септември, 2002 година, во манастирот Св. Герман Аљаскин, Платина, Калифорнија. Срцето ми е преполно. Последен пат […]

Православно слово

Воведник во првиот број на списанието „Православно слово“ За постоењето на списанието „Православно слово“ (Orthodox Word) има само една причина: благовест на Вистината на Православното Христијанство, заради кое се повикани […]

Гледање нагоре

Светото Писмо, делата на Светите Отци, примерите од животот на светителите, службите на Црквата – сите овие работи се поврзани, не со световноста во нашиот секојдневен живот, туку со нашето […]