Верски војни или војни со верски изговор?

„Со Божјата помош на наша страна, ќе победиме во Ирак!“, објави Џорџ Буш пред почетокот на војната. „Борете се, како Самиот Бог да ви наредува!“, ги бодреше Садам Хусеин војниците […]

Дали христијаните можат да склопуваат брак со иноверни?

Некаде прочитав дека на христијаните им е забрането да стапуваат во брак со иноверци. Зошто е тоа така, кога знаме дека во посланијата на свети апостол Павле отворено се зборува […]

Заборавениот Претеча

Пишувам денес, 11 септември, на празникот на св. Јован Претеча. Вчера вечер ревносно отслуживме Вечерна во еден параклис. Бевме само два-тројца мажи и неколку жени. Утрово служевме Литургија, и повторно […]

Човек може да биде свет каде и да се наоѓа

Во вашите беседи не зборувајте за религиите – и тогаш ќе победите. Дозволете му на човекот кој има поинакво мислење да се излее, нека зборува и зборува… Нека почувствува дека […]

Еколошка аскеза: културна револуција

Во своите корени, еколошкиот проблем e духовен проблем. Многу од луѓето кои се занимаваат со него, најчесто ги превидуваат неговите духовни аспекти. Но сепак, гледано од историска и практична гледна […]

За религиозната параноја и хистерија

Во ниту еден дијагностички прирачник, ниту регистар на болести не постои болест под називот религиозна параноја, ниту пак, религиозна хистерија. Сепак, во реалниот живот овие називи се употребуваат доста често, […]

Умот или срцето?

За да биде „во право“ околу било што, на умот му е потребно да изнајде некој или нешто што е погрешно [односно, кој/што не е во право]. На некој начин, […]