Што се јаде по причестувањето?

Постои мислење дека на денот на причестувањето не смее да се јаде месо. Таквото мислење потекнува од неправилното сфаќање на духовната смисла на постот. Постот пред причест е востановен како […]

За допирот Божји

Еднаш еден старец нè поучи вака: „Многу луѓе мислат дека не треба да се оди во црква за да се сретнат со Бога. Но, Бог единствено можеме да го допреме […]

По причестувањето

Има многу книги и упатства посветени на подготовката за Света Причест. Целта на овие книги е на луѓето да им го понудат она што треба да го знаат за свесно, […]

Примете, јадете

Ако Бог вели „оди“, лукавиот сигурно ќе рече „стој!“ Ако Бог вели „молчи“, непријателот на нашето спасение неминовно ќе поттикнува на многуговорливост. Тој е мајмун, тој се исмева, делува спротивно. […]