Што значи возгласот „Повелите“ што некогаш се кажува на Литургија?

Грчкиот збор „келевсон“ во богослужбените текстови преведено е на словенски јазик како „повелите“. Зборот се употребува на архиерејска Литургија при ракополање на презвитер или ѓакон, но и на Литургија на […]

Вие, кои сте за Просветување, пристапете…

Од средата на Крстопоклоната седмица, до Претходноосветената литургија на Велика Среда, по ектенијата за огласените се кажува ектенија и молитва за оние кои се подготвуваат да се просветат, односно да […]

Преждеосвештена Литургија: Господи воззвах к Тебе

Додека народот ја стихослови 18-та катизма, свештеникот твори метании пред светиот Престол, го зема претходноосветениот Агнец од дарохранилницата, и внимателно го положува на дискосот, кој е поставен на самиот Престол, […]

Сега Силите Небесни со нас невидливо служат…

Литургијата на Претходноосветени дарови на светиот отец наш Григориј Велики, папа Римски, е централното богослужение преку кое ние, верните, се движиме низ Великиот Пост. Истото во голема мера се разликува […]