Павел Флоренски – Завештание

На денешен ден (8 декември 2012) се навршуваат 75 години од маченичката смрт на отец Павел Флоренски – еминентен богослов, философ, историчар на уметноста и математичар. Пренесуваме дел од неговото […]

Богословие и наука

Христијанството има еден природен и сигурен сојузник кого најголемиот дел од луѓето не го ниту забележуваат. Тој сојузник е – науката. Историјата на односот помеѓу Црквата и науката е трагична. […]