Да бидеме луѓе

Можеби најпознатата поука на блаженоупокоениот Патријарх Павле е таа дека треба да бидеме луѓе. Во една прилика, запрашан како православните христијани да го исполнат нивниот потенцијал кон којшто се повикани […]

И создаде Бог камен кој не може да го крене, по Својот лик го создаде

Пред некој ден, еден човек ме праша пред едни луѓе: „Ваша Светост, дали Вашиот Бог е семоќен?“ Јас го погледнав, и му реков: „Да.“ Тој продолжи: „А, кога Тој е […]

Четири поучни приказни од животот на блаженоупокоениот патријарх Павле

1. Госпоѓа Јана Тодоровиќ ми раскажа за една случка што ѝ се случила на нејзината сестра. Имено, сестра ѝ била на прием кај патријархот. Разговарајќи со него, таа случајно погледнала […]