За воплотувањето

Бог не е органичен на ниту еден начин. Затоа Отците нагласуваат дека Бог Отец е насекаде присутен преку Своите енергии. Поради ипостасното единство со човечката природа Христова, и Христос како […]

За монаштвото

Во првите години од постоењето на Црквата, во раното христијанство, постоел комунистички систем на живееење. Оној кој има малку ум и седне да ги чита Делата апостолски, може јасно да […]