Десет совети за Новата година

Првиот ден од Новата година традиционално е ден кога се вртиме кон минатото за да го преиспитаме, и поставуваме нови цели за годината што ни доаѓа. Овие цели по магазините […]

Во конфликт со Божик

Празникот на Рождеството Христово од нас бара пост и сериозна духовна подоготвка, за да можеме да го дочекаме со љубов и радост. Тоа зошто треба да постиме пред поголемите црковни […]

Приказна за божикната елка

Традицијата на украсување на божикна елка потекнува од француската област Алзас, некаде на границата меѓу Франција и Германија. Во 17. век тамошните жители први започнале да го користат ова зимзелено […]

Писмо осмо: Нов рок

„Работете, учете и чувајте ги своите деца затоа што тие ви се едно најголемо богатство… парите во староста ништо не значат.“ Славко Петровиќ – Џондиро Овие навидум едноставни зборови се […]

Како Русите ја празнувале Новата година пред Револуцијата

Новата година не била главен руски празник пред советските времиња. Во Руското Царство, во раниот 20-ти век, околу Новата година се празнувале неколку празници. Населението на царскиот Петербург се состоело […]

Празнично лудило или смирена светост?

„Бидете бодри, стојте во верата, бидете мажествени, бидете крепки“ 1Кор. 16,13 Светиот апостол Павле им ги упатува овие зборови на верните во Коринт, град што се наоѓа околу 75 километри […]