Денес Витанија го навестува воскресението на Христа Животодавецот…

Христе, Кој си воскресение и живот на луѓето, си застанал пред гробот на Лазара, утврдувајќи ни ја верата во Твоите две природи, о Долготрпелив, дека си дошол од Пречиста Дева, […]

Лазарева сабота

На широко запоставен од повеќето христијани, Православните го слават денот пред Цветната недела како „Лазарева сабота“, како еден вид подготовка за престојното празнување на Пасха. И навистина, се работи за […]

Беседа во петокот на шестата седмица од Великиот пост, на Инокентиј, Архиепископот Херсонски

Ден по ден, седмица по седмица, и еве, помина речиси целата света Четириесетница, иако, од друга страна, поради ненавикнатоста на воздржание и пост, можеби ни изгледаше бесконечна. Постот трае уште […]

Синаксар на Лазарева сабота

Стихови: Исусе, Ти плачеш како смртен човек, Но, како Бог, Ти го воскреснуваш својот пријател. Во тој ден го празнуваме воскреснувањето на светиот и праведен пријател Христов четвородневниот Лазар. Тој […]