Кој го мрази својот ближен, во смрт пребива

Постот, всушност, не е ништо друго, освен крстоносење. Ете, 40 дена треба да го носиме Крстот Господов. Кога постиш, речи си себеси: „Господ на Крстот умре, а мене ми е […]

Синаксар во третата недела на Великиот Пост

Стихови: На крстот сета земја нека му се поклонува, Преку него таа научи да Ти се поклонува Тебе, Слове. Во оваа трета недела од постот, празнуваме поклонување на чесниот и […]