Кој го мрази својот ближен, во смрт пребива

Постот, всушност, не е ништо друго, освен крстоносење. Ете, 40 дена треба да го носиме Крстот Господов. Кога постиш, речи си себеси: „Господ на Крстот умре, а мене ми е […]

Недела на св. Јован Синаит, наречен Лествичник

Синаксар Свети Јован го умртвуваше телото додека беше жив, Затоа сега живее вечно, иако е мртов по тело. Во списот Рајска скала (Лествица), што ни го остави, Ни го опишува […]

Литургијата – центар на христијанскиот живот

Кога пристапуваме на светото крштение, како возрасни или како деца, свештеникот не’ прашува: „Веруваш ли ти во Бога? Се соедини ли со Христа?“ А ние одговараме дека сме се соединиле […]

Евангелието на жената Самарјанка

Видете какви необични сведоци на Своето Воскресение поставува Господ пред нас, пред лицето на човечкиот род. Кого? Блудница! – Еве ја жената Самарјанка – шест мажи сменила, и неа Господ […]

Јас Сум вратата

Богочовекот е за човечкото битие – вратата во бесмртноста, и самата бесмртност, и храна за бесмртноста. Бидејќи Он е Спасителот: спасува од гревот, смртта и од демонот; и тоа, спасува […]

Отсекување на чесната глава на св. Јован Крстител

Овој е Божјиот Крстител, Пророкот од Пророк роден, печатот на Пророците и началото на Апостолите, мостот меѓу Стариот и Новиот Завет, гласот на оној кој вика во пустината, од Бога […]

Беседа на Рождеството на Пресвета Богородица

Денес е голем Благден, Себлагден, Мала Богородица. А тоа значи дека е мал Божик, оти денес се роди Пресветата Богомајка, Која ни Го роди Христа, Господа и Бога. Затоа, овој […]

Основна вистина на Православието

Сите вистини на Православието се изведуваат од една вистина и се сведуваат на едната вистина, безгранична и вечна. Таа вистина е Богочовекот Христос. Ако до крај ја проживеете било која […]