Писмо од Мухамед до христијанските монаси

Според преданието на христијанските монаси од манастирот „Света Екатерина“ на Синај, пророкот Мухамед често го посетувал нивниот манастир и водел разговор со христијанските свештеници. Овој документ е напишан 626 година, […]

Синаксар: Акатист на Пресвета Богородица

Благодарствено, со песни непрестајни, Нападнатиот од непријатели град ѝ пее на својата заштитничка. Во овој ден празнуваме неседална песна – Акатист на Пресветата Владичица наша Богородица, од овие причини: Кога […]

Јавувањето на апостол Петар на св. цар Јустинијан

Денес (18 септември) го славиме споменот на јавувањето на св. ап. Петар на св. праведен и благоверен цар Јустинијан. Што всушнот била причината за ова јавување? Настанот е поврзан со […]

Света Султана

Другата Македонија (не онаа од исток), онаа којашто „не постои“ Новото име На оној, што победува, ќе му дадам да јаде од сокриената мана, и ќе му дадам бело камче, […]

Историја на празнување на Рождеството Христово

Натпреварувајќи се со Пасха во својата торжественост, празникот на Христовото Раѓање принуден е да причека, иако тој се појавил во најраните времиња на христијанството, уште во апостолската доба. Дури е […]

Град

Нашиот христијански свет никогаш не бил христијански во целост. Постои само еден христијански град во целост, до последната капка. Оној Град во чии темели се дванаесетте Апостоли, а бисерната врата, […]