Позлатување на икона

Приказ на целиот процес на позлатување икона: како се прави подлога, како се лепат парчињата, како се составаат, како и со што сето тоа се премачкува.

Како се црта икона?

Кратко прикажување на процесот на цртање, односно пишување (светлопис, зографство) на икона. Икона (грч. εἰκών, eikon, лат. imago, „претстава“, „икона“, „лик“) е свет лик , света слика во две димензии […]

Синаксар во првата недела на Великиот Пост

Иконите беа непристојно исфрлани; Се радувам гледајќи го (враќањето на) нивното пристојно почитување. Во овој ден, Прва недела од светиот Пост – Недела на Православието, или издигнувањето на светите и […]