Фрагмент за молитвата „Оче наш“

Оние што се откажуваат од Христа и од Неговата молитва, свесно или несвесно, оние коишто живеат егоцентрично и себељубиво, кажуваат една друга молитва: – Не велат: „Оче наш Кој Си […]

Фото галерија: Погребение на старец Георгиј на Света Гора

Во попладневните часови на вчерашниот ден, на Света Гора се соврши погребението на поранешниот проигумен на свештената григоријатска обител, архимандритот Георгиј. Десетици монаси, свештеници, но и лаици кои беа благословени […]

Распнатиот и Воскреснат Господ – Единствена Вистина

На Света Пасха, 2007 година Кога Господ заради нас, и заради нашето спасение тргнал на доброволно Страдање, бил одведен пред Пилат, на сослушување и конечно потврдување на смртната казна на […]

Човекот – литургиско битие

Обично, човекот го обележуваме како словесно (логосно, логичко) и слободно битие. Овие белези се точни, но тие непотполно го отсликуваат човекот. Од литургиското искуство чувствуваме дека човекот пред сè е […]

За старец Паисиј Светогорец

Старецот Паисиј нема потреба од нашите пофалби или од нашето претставување. Со неговата христоподражателна љубов ги успокои Бога и луѓето и затоа голема е неговата пофалба во Божјата Црква. Го […]