Бракот како мачеништво – врската меѓу бракот и празникот на 40-те маченици

Православната Црква на 22 март (9 март по стар стил) го одбележува споменот на 40-те севастиски маченици, ден кој меѓу народот е популарен како Младенци. На тој ден, според старата […]

Пророштвото за Божик (3)

продолжува од првиот и вториот дел Пророците ги гледале идните настани, кои тие ги предвестувале, како да се извршувале пред нив или дури како тие да се веќе поминати. Исаија […]

Пророштвото за Божик (2)

продолжува од првиот дел Возвишениот збор на пророкот, ненадминат во светската литература по своето вдахновение, јасно ги опишува величието и славата на царството на Месијата, Кој доаѓа. Месијата тој го […]

Пророштвото за Божик (1)

Суета над суетите, вели проповедникот, суета над суетите – сé е суета!.. Род еден си заминува, и род друг доаѓа, а земјата си постои секогаш. Сонцето изгрева и заоѓа, и […]

За сопружништвото

Беспочетното, апсолутно Битие ни се откри како ПЕРСОНАЛНО. Тоа е Предвечен ФАКТ на Битието. Како тој, Фактот, е возможен – за вечност останува тајна за сите создадени суштества. Кога станува […]

За чудото и слободата

Минатата година на Цветници се случи несекојдневен настан во црквата на светиот великомаченик Димитриј во Скопје: фреските на ѕидовите кои со години беа потемнети од наталожениот чад и влага, преку […]

Црквата и парите (3)

А сега дојде време да се разоткрие најглавната тајна на црковната економија: Црквата живее од парите на атеистите. Замислете дека јас сум млад „боготражител“. Доаѓам во храмот и барам од […]