Систем претепан од бурите на историјата

Сергеј Шмеман, уредник на New York Times „Попусто е да се вели дека демократијата е понесуетна, понегорделива, понесебична, понеамбициозна или понеалчна од аристократијата или монархијата. Ова е неточно, и никаде […]

Три работи во врска со тероризмот

Треба да научиме да живееме во слободата што ни ја дал Бог, та никаква опседнатост, вклучувајќи ја и опседнатоста со политички идеи и идеолошки гледишта, да не може да нè […]

Три пророштва за Украина

Св. Лаврентиј Черниговски (+1950) Штом малку слобода дојде, и се отворат и обноват црквите и манастирите, тогаш секакви лажиучења ќе се појават; демони и потајни незнабожци (католици, унијати, саморакоположени Украинци […]