Во сенката на Великиот Инквизитор

Можеби најпознато поглавје во сите дела на Достоевски е она за „Великиот Инквизитор“ во „Браќа Карамазови“. Тоа е една „поема“ прилежна на карактерот на Иван Карамазов, фантастична приказна која го […]

259-то писмо, за пилатовото царство

До стариот професор Жал ви е за старото Римско царство и затоа го обвинувате христијанството за неговата пропаст. Тоа го правеа сите безбожни историчари, но ниту Ранке ниту Нибур не […]