За крсниот пат и маките во овој живот

Честопати, Бог допушта добродетелните луѓе да бидат искушувани на некаков начин. Тој дозволува да го нападнат искушенија од секаде; го поразува нивното тело, како што стори со Јов, ги фрла […]

До крај треба да истрпиме

Немој да мислите дека е спасен оној кој еднаш или неколкупати претрпел по нешто. Напротив, ќе се спаси оној кој благодушно поднесува сѐ што се случува до самиот крај. Оној […]

Детско Добротољубие

На часот по веронаука во Аранѓеловац, соседна Србија, вероучителот на учениците од второ одделение им предложил на листе хартија да напишат една своја кратка молитва. Резултатот на оваа љубопитност на […]

Врвот на основните добродетели

Укажување за крајната граница или врвот на основните добродетели од блажениот Дијадох, Епископ Фотички во древниот Епир Илириски 1. Крајната граница или врвот на совршенството на верата е бестрастното потопување […]