Зошто на некои фрески ангелите се претставуваат со ѓаконска облека?

Свештеномаченикот Дионисиј Ареопагит вели дека црковната јерархија е одраз на небесната. Ѓаконот (од грчки diakonos – слуга) е трет свештенички чин во Црквата. Ѓаконот не извршува таинства, туку само сослужува […]