Празнично лудило или смирена светост?

„Бидете бодри, стојте во верата, бидете мажествени, бидете крепки“ 1Кор. 16,13 Светиот апостол Павле им ги упатува овие зборови на верните во Коринт, град што се наоѓа околу 75 километри […]

Разговори за постот (1)

Отец Андреј Ткачјов разговара со неколкумина млади околу смислата на постењето од православен аспект. Назар, 29 години Не разбирам зошто Црквата пропишува пост пред најголемите христијански празници. – Нема да […]

За зависта

По нашите божикни беседи, ја развиваме евангелската тема содржана во светото Евангелие читано денес. Спомнавме дека во времето кога светата фамилија со богомладенецот престојуваше во Египет, Ирод, царот јудејски, заповеда […]

Божикно послание

† СТЕФАН По милоста Божја, Архиепископ охридски и македонски, заедно со Светиот архиерејски синод, до свештенослужителите, монаштвото и до сите верни чеда на Македонската православна црква, а по повод Божикните […]

Рождеството Христово – откровение

Празникот на раѓањето на Христа како човек е митрополијата на празниците, како што вели свети Јован Златоуст. Од Раѓањето следат сите други Господови празници: Богојавлението, Преображението, Страдањата, Крстот, Воскресението и […]

Рождественски пост

Рождественскиот пост, прагот на Рождеството, е прекрасен период. Индустријата денес е доста развиена. Само видете колку нешта имаме: православен саем, дури и православни ресторани. Посната кујна кај нас е доста […]

За воплотувањето

Бог не е органичен на ниту еден начин. Затоа Отците нагласуваат дека Бог Отец е насекаде присутен преку Своите енергии. Поради ипостасното единство со човечката природа Христова, и Христос како […]