Божикно послание

† СТЕФАН ПО МИЛОСТА БОЖЈА АРХИЕПИСКОП ОХРИДСКИ И МАКЕДОНСКИ, ЗАЕДНО СО СВЕТИОТ АРХИЕРЕЈСКИ СИНОД, ПО ПОВОД БОЖИКНИТЕ ПРАЗНУВАЊА, ИСПРАЌА МИР И БЛАГОСЛОВ ОД БОГА ДО СВЕШТЕНОСЛУЖИТЕЛИТЕ, МОНАШТВОТО И ДО СИТЕ […]

Христос Богодете

„Детето – предвечен Бог!“, со овој серадосен опис на детето Кое се родило во Витлеемската пештера завршува една од главните божикни химни, која во VI век ја напишал знаменитиот византиски […]

Како Русите ја празнувале Новата година пред Револуцијата

Новата година не била главен руски празник пред советските времиња. Во Руското Царство, во раниот 20-ти век, околу Новата година се празнувале неколку празници. Населението на царскиот Петербург се состоело […]

Дванаесет Божикни дена

Дванаесетте божикни дена се празничен период што ги поврзува двата велики Господови празници: Рождеството Христово и Богојавлението. За време на тој период славењето на првиот празник нѐ води кон другиот. […]

Слово на концерт: Рок кон небото

Санкт-Петербург, Ледовиј Дворец 14 Јануари 2003 г. Учествуваат: ДДТ, „Алиса“, „Калинов мост“, Борис Гребеншчиков, Вјачеслав Бутусов, Олга Арефева 12 000 гледачи Со Рождеството ве поздравувам вас луѓе! Човекот по тоа […]

Послушај, душо моја

Ти Самиот Си дошол при мене, сиромавиот и за ништо добар слуга каков што сум; мојот Господ дојде при мене, Неговиот непријател и отпадник; мојот Учител дојде и ја посведочи […]

Слово на Рождеството Христово

Рожеството Христово кое денес го прославуваме со толкава леснотија во срцата, со таква благодарност и радост заслужува внимание не само од нас, луѓето, туку и од сето создание, затоа што […]

Историја на празнување на Рождеството Христово

Натпреварувајќи се со Пасха во својата торжественост, празникот на Христовото Раѓање принуден е да причека, иако тој се појавил во најраните времиња на христијанството, уште во апостолската доба. Дури е […]

За средбата со Христа: Рождество Христово

„Христос се раѓа – славете! Христос од небесата – пресретнете Го! Христос на земjата – вознесете се! Воспејте му на Господа сета земја!“ Со овие зборови свети Григориј Богослов ја […]

Смисолот на Рождеството Христово

Никаде во Евангелието не е забележан точниот датум на раѓањето на нашиот Господ Исус Христос. Не се споменува дури ниту кое во годишно време се случило [Неговото раѓање]. Но, судејќи […]

Постејќи за Рождеството Христово

Нa 28 ноември Православната Црква го започна „зимскиот пост“, постот кој нè подготвува за празнувањето на Рождеството Христово. На некој начин слична на патување, постот е древна пракса која нè […]

Мотивот за Воплотување на Логосот Божји (2)

III Во текот на оваа долговечна дискусија постојано се прави повик кон сведоштвото на Отците. Зачудувачко е што најважното сведоштво, кое всушност ни е дадено во светоотечкиот материјал на оваа […]

Мотивот за Воплотување на Логосот Божји (1)

Cur Deus Homo?1 „Јас сум Алфа и Омега“ (Откровение 1, 8) I Од самиот почеток на христијанството неговата порака e благовестие за спасението. Согласно на тоа, нашиот Господ е примарно […]