Каде беше Бог? (2)

Втор дел од интервјуто со Дејвид Бентли Харт кликнете тука за првиот дел Христијаните најчесто се обидуваат да прават разлика помеѓу она што Бог благоволи – Божјата волја – и […]

Зошто ни е Црквата?

Честопати се случува од драги луѓе да слушнам „Верата во Бога е едно, а Црквата друго“. Како да се разбере ова? Доколку го разгледаме значењето на ваквиот исказ, ќе видиме […]

194-то писмо, за противниците на верата

До Богословот К. И. Зошто си се уплашил? Против твоето богатство се кренаа сиромашните и ти се уплашил! Отсекогаш е така, сиромашните незадоволно ги гледаат богатите. Твојата вера – твое […]

Науката и безбожниците

Пред неколку години, на едно предавање, во Лондон, еден безбожник докажуваше дека најголемиот дел од научниците не верува во Бога. Тоа длабоко го навреди и растажи професорот и научник Табрума, […]

Богословие и наука

Христијанството има еден природен и сигурен сојузник кого најголемиот дел од луѓето не го ниту забележуваат. Тој сојузник е – науката. Историјата на односот помеѓу Црквата и науката е трагична. […]