Првата работа што ќе ве воодушеви во манастирот

Првата работа што ќе ве воодушеви во манастирот, ќе биде тишината. Потоа – убавината. Можно е првата работа што ќе ве воодушеви во манастирот, да биде тишината. Потоа – убавината. […]

Зошто монаштвото е бунт?

Затоа што тоа ги предизвикува основите на ропството и страдањето, а не нивните атрибути. Зошто монаштвото е бунт? Затоа што тоа ги предизвикува основите на ропството и страдањето, а не […]

Бунт, а не бегство

Мислата којашто се подготвував да ја изложам ми наиде во денови на сомнеж, во денови на тешки думи за судбината на мојата татковина. И не само за мојата татковина, но […]

По причестувањето

Има многу книги и упатства посветени на подготовката за Света Причест. Целта на овие книги е на луѓето да им го понудат она што треба да го знаат за свесно, […]

Надворешност и внатрешност

Надворешното и внатрешното, и покрај тоа што се неразделиви, делумно се независни. Тоа е причината зошто тие секогаш кришум војуваат, како што маж и жена војуваат дури и во најдобро […]

Дух на празнословие не давај ми…

Во црковнословенскиот јазик, бремената жена се нарекува „непразна“, односно „зафатена“. Тука не се мисли само дека е зафатена или полна со што било, туку се мисли дека во себе носи […]

Разговори за постот (1)

Отец Андреј Ткачјов разговара со неколкумина млади околу смислата на постењето од православен аспект. Назар, 29 години Не разбирам зошто Црквата пропишува пост пред најголемите христијански празници. – Нема да […]

Верувај и служи

Во Христа не треба само да веруваме. Како прво, „само верувам“ не постои. Постои исповедание, кое поминало низ искушенија и соблазни, се зацврстило низ годините и кое на крајот прилично […]

Примете, јадете

Ако Бог вели „оди“, лукавиот сигурно ќе рече „стој!“ Ако Бог вели „молчи“, непријателот на нашето спасение неминовно ќе поттикнува на многуговорливост. Тој е мајмун, тој се исмева, делува спротивно. […]