Седум најчитани текстови за ноември 2016

noemvri

Во случај да ги пропуштивте, еве ги седумте најчитани текстови за овој ноември:

7. За убавата блудница, или: парабола за спасот од грешните помисли

6. Не можам да одам на Вечерна: Што можам да направам?

5. Чудата на свети Димитриј, мироточивиот чудотворец Солунски (архивски пост)

4. Митровденска задушница: зошто? (архивски пост)

3. Развод според Евангелието

Еден млад брачен пар дошол кај остарен духовник со молба за да ги разведе. Несогласувањето на карактерите го навеле како главна причина за развод. Духовникот разумно ја сослушал нивната молба па рекол: – Проблемот е тежок и мораме да го решиме. Одиме! Јас ќе ве развенчам.

2. Кого убива св. Димитриј на иконата? (архивски пост)

На алегориската икона на која е прикажан св. Димитриј, качен на коњ, прикажано е убиството на бугарскиот цар Калојан (чие име значи Добар Јован, а кого пак, гркофоните Ромејци го нарекле „Скилојан“ или „кучето Јован“).

1. Таксистот кој ја кажуваше Исусовата молитва

Во центарот на Солун влегуваат и излегуваат автомобили. Моторцикли се провлекуваат меѓу автомобилите низ заглавените градски улици, во обид побрзо да стигнат до нивната дестинација. Во автобусите, исто така, има гужва. Куп луѓе, млади и стари, одат на работа, бараат работа, пазаруваат, пијат кафе, одат на училиште или факултет. Градот одекнува со звукот на сообраќај, свирежи, разговори и мобилни телефони што упорно ѕвонат.

Оставете коментар

Започнете дискусија!

Извести ме
1000
wpDiscuz