Предлог филм: Кум (трилогија)

„Религијата е повеќестрана стока за семејните мафии. И мафијата, како и религијата има сакраментални дејствија, кои во романичниот италијанско-американски идеал постојат на различни начини: свадби, погреби, крштевки, исповеди, претсмртни ритуали и свештенички завети. Црквата не е само место за духовност, туку и место за бизнис.“

Ова е една од многуте различни теми кои се испреплетуваат во трилогијата и кои го прават овој серијал библија во филмската уметност. Кум (Godfather) е филм снимен по истоимената книга на Марио Пузо, во режија на Франсис Форд Копола.

„Италијанците имаат една мала шега, дека светот е толку тежок што човек треба да има двајца татковци да се грижат за него, и токму затоа имаат кумови.“

Оставете коментар

Започнете дискусија!

Извести ме
1000
wpDiscuz