Платон во шест и пол минути

Роден во Атина пред 2400 години, Платон го посветил својот живот на една цел: да им помогне на луѓето да достигнат состојба на исполнетост, εὐδαιμονία (букв. „добродуховност“) – термин што неговиот најпознат ученик, Аристотел, целосно ќе го разработи. На патот кон оваа цел, постојат (грубо речено) четири точки кои треба да ги поминеме:

1) Да се спознаеме себеси
2) Да им дозволиме на оние кои ги љубиме да нè направат подобри луѓе
3) Да ја сфатиме пораката на убавината и
4) Да го измениме општеството

Секако, многумина ќе забележат дека ова е преупростена верзија на учењето на Платон, но сепак – вреди да се погледне.

Оставете коментар

Започнете дискусија!

Извести ме
1000
wpDiscuz