Педесетница – времето по Пасха

Педесетница

Постојат две Педесетници: првата e Педесетница како педесетти ден по Пасха, односно Духовден; и втората е Педесетница како време од 50 дена по Пасха.

Некои специфични одлики за Педесетницата како време се:

1. Во овој педесетдневен период не сe коленичи, ниту се прават земни поклони.
2. Во минатото во овој период воошто не се постело, а во Ерусалим никој не постел, дури ниту монасите; Kоптите и ден денес не постат.
3. Овие педесет дена се предпразненство на празникот Педесетница, и затоа Педесетница е единствен празник од 12-те големи празници кој нема посебен ден како предпраздненство.
4. На богослужбите се пее од Цветниот Триод – посебна богослужбена книга што се користи само во овој период.
5. Сите богослужби до Вознесение започнуваат и завршуваат со тропарот „Христос воскресна од мртвите, со смртта смртта ја победи и на на оние во гробовите живот им даде.“ Од Вознесение до Педесетница само се испушта молитвата „Цару Небесен“, но не се пее тропарот на Воскресение.

Милош Дрпа

Оставете коментар

1 Comment on "Педесетница – времето по Пасха"

Извести ме
1000
Sort by:   newest | oldest | most voted

[…] Педесетница – времето по Пасха […]

wpDiscuz