Николај Месогејски: „Кога би умрел, би сакал мојата Митрополија да биде празна“

Николај Месогејски

За време на празничната вечерна богослужба на празникот на Рождество Богородично (8 септември по нов стил), на Митрополитот Месогејски г. Николај му биле подарени владички омофор и епитрахил од страна на парохискиот свештеник во знак на благодарност за посетата. На ваквиот голем подарок Преосветениот Митрополит одговорил со следните зборови:

Со олку многу светилишта и цркви во мојата Митрополија, ако ги прифатам ваквите дарови (од секоја црква, заб. на прев.), кога ќе умрам, мојата Митрополија ќе биде полна со епитрахили, омофори и панагии. Ќе ги оставам (затоа) во оваа црква, та секогаш кога некој владика ќе служи во оваа црква, да може да ги носи.

Ќе ви исповедам дека кога ќе умрам сакам мојата Митрополија да биде празна. На мојата хиротонија го кажав следново:
„Некаде светиот Јован Златоуст има речено дека еден свештеник мора да биде посиромашен од народот, а владиката пак, посиромашен и од свештеникот. Мора да биде вака.“

Оставете коментар

1 Comment on "Николај Месогејски: „Кога би умрел, би сакал мојата Митрополија да биде празна“"

Извести ме
1000
Sort by:   newest | oldest | most voted

Со волци се бори владиката или на јазик различен од македонскиот е напишана статијава?

wpDiscuz