Да бидеме луѓе

Можеби најпознатата поука на блаженоупокоениот Патријарх Павле е таа дека треба да бидеме луѓе. Во една прилика, запрашан како православните христијани да го исполнат нивниот потенцијал кон којшто се повикани […]

Литургија на св. апостол Јаков, брат Господов

Оваа Божествена Литургија, сочувана под името на св. апостол Јаков, е несомнено древна Литургија на Ерусалимската Црква, „Мајката на сите Цркви Божји“. Од Ерусалим се проширила на Исток, особено во […]

Епископ Климент Хераклејски: Црквата на Живиот Бог

Видео запис од излагањето на Преосветениот Епископ Хераклејски г. Климент од овогодинешната Седмица на Светото Писмо, на тема: „Црквата на Живиот Бог – столб и тврдина на Вистината“. Црквата има […]

Одбележани педесет години од блаженото упокојување на св. Јован Шангајски

Неодамна, на 12 октомври 2016 година, Западно-Американската епархија на Руската Православна Задгранична Црква објави видео од одбележувањето на блаженото успение на св. Јован Шангајски и Сан-Франциски. Објавувањето на ова видео […]

Видео: Покров на Пресвета Богородица

преводот на македонски јазик е достапен со клик на копчето CC + + + Отсекогаш Црквата ја прославува Пресвета Богородица како покровителка и заштитничка на христијанскиот род, Којашто со своите […]

Зошто ги почитуваме и се молиме на светителите?

Отец Антониј Петрушевски, свештеник во црквата „Света Троица“ во Куманово, еден од пионерите на македонскиот православен интернет-простор, започнува со серија на видео-подкасти кои третираат различни теми од православниот живот и […]

Рождество на Пресвета Богородица

Тропар, глас четврти Твоето раѓање, Богородице Дево, радост му возвести на целиот свет, зашто од Тебе изгреа Сонцето на правдата – Христос, Бог наш; и откако ја урна клетвата, ни […]

Документарец: Св. старец Паисиј во Синајскиот манастир

Документарен филм на руски јазик (со англиски превод) за престојот на светиот старец Паисиј Светогорец на Синајскиот манастир „Св. вмч-ка Катерина“. Старецот го посетил манастирот кога имал 38 години, и […]

Забранетиот Христос

Една реклама во која е прикажана сцена која наликува на рождественската протестантска слика со Дева Марија, Праведен Јосиф и Младенецот Исус била забранета да се емитува во британските кина со […]

Да го направиме светот подобар

Немаме време. Секогаш некаде се брзаме. Не обрнуваме внимание на луѓето околу нас.Сè едно ни е. Но, денеска ги менуваме рабоите. Денеска пееме за нејзината насмевка.

Тропар на свети Никола Чудотворец

Тропар на свети Никола Чудотворец (руски напев). Тропар на свети Никола Чудотворец (мокрањчев напев). Тропар на свети Никола чудотворец (византиски напев/на романски јазик). Тропар Вистината на сѐ како правило на […]

Како се прави просфора

Просфората е кружен квасен леб кој се приготвува од брашно. Свештеникот од неа го вади Агнецот и честичките за време на Проскомидијата, пред почетокот на Литургијата. Значи, со дел од […]

Како се прави темјан

Темјан: Материја за чистење на телото и душата Темјанот и кадењето се два неразделни поими: темјанот е материја, кадењето е чин, дело. Кога и да се спомне зборот темјан, во […]

Коптска венчавка

Коптите се христијански народ населен долж реката Нил. Не примиле ислам во времето на арапските, ниту во времето на турските освојувања, туку останале христијани. Да се биде Копт е истовремено […]