Препорака на филмови за септември

Ordet Ordet, или „Слово“ е минималистичка екранизација од 1955 на истоимената данска лутеранска драма од 1932 година. Раскажувајќи ја приказната за тројцата синови на Мортен Броген, филмот се фокусира на […]

Космичка прашина

Ова „јас” сега Сепак значи пребарување по кутиите со стари писма, текстови, дневници. Бришење на космичката прашина што се наталожила од едно прокоцкано меѓувреме уништено од немукает, од немање волја […]

Теологија и архитектура

Теологијата има врска со архитектурата по аналогија, која го поврзува Бога Творецот и создадениот човек. Во Символот на верата ние говориме дека Бог Отецот е Поет на небото и земјата […]

Икони на поп-културата

Фотиј Вартис е атински иконописец, резбар и дигитален уметник кој користејќи ги техниките на византиски иконопис ги има насликано ликовите од современата популарна литература и филм, меѓу кои Гандалф од […]

Галерија: Православни мотиви на Инстаграм

Инстаграм е онлајн сервис за споделување на фотографии и видеа, и социјално вмрежување кој им овозможува на своите корисници да фотографираат и снимаат и да ги споделуваат на повеќе социјални […]

Од Мене беше тоа

Свети Серафим Вирицки Си помислил ли некогаш, дека сè што те засега тебе, Ме засега подеднакво и Мене? Зашто тоа што те допира тебе, се допира до зеницата на Моето […]

Молк во небесата

Втор дел (претходно: Прв дел) Она добро коешто постои во светот е во сферата на световните уметности, како што особено е вотелотворено низ примерот на светото семејство: Јосиф и Марија, […]

Иконата и нестворената светлина

Ќе се обидам да го истражам односот меѓу иконата и несоздадената светлина, изнесувајќи седум одредувања [дефиниции] за иконите. На крајот, ќе го резимирам исихастичкиот карактер на иконографијата во седум реченици. […]

Молк на небесата: „Седмиот печат“

Филмската теологија на бергмановиот „Седмиот печат“ Филмот „Седмиот Печат“ (1957г.) на Ингмар Бергман е дело чијшто религиски симболизам е очигледен за секој внимателен гледач. Неговиот херој, Антониј Блок (Макс вон […]