Св. Климент Охридски: Слово за Велики Четврток

Браќа, денес го слушнавте евангелистот како раскажува за Христовите страдања што нашиот Создател и Бог ги претрпе за нас. Како да не затрепери срцето, кога слуша дека Бог претрпел такви […]

Пости и моли се, и ќе направиш големи дела

„Мудриот размислува за патот на животот, за да се отстрани од патот што води во пеколот“ (Изрек. 15,24). На сите им е познато што е пеколот, и дека во него […]

Синаксар во четвртата недела на Великиот Пост

Стихови: Свети Јован го умртвуваше телото додека беше жив, Затоа сега живее вечно, иако е мртов по тело. Во списот Рајска скала (Лествица), што ни го остави, Ни го опишува […]

Дојдовме до средината на Постот

Браќа и отци! Со Божја помош доспеавме и до средината на Светата Четириесетница, и се радува душата на секој христијанин што се приближува Светата Пасха и ни носи одмор после […]

Толкување на Великопосната молитва на св. Ефрем Сириски (2)

Преподобниот Ефрем Сириски прво Го моли Бога да го спаси од духот на страшните пороци, а потоа да му дарува добродетели: целомудреност, смиреноумие, трпение и љубов. „Господи и Владико на […]

Имало некој цар во некоја земја, мошне добар и дарежлив…

Сакам да ви кажам една поучна приказна: Имало некој цар во некоја земја, мошне добар и дарежлив, кој ги сакал сите еднакво, како свои деца, и за сите се грижел […]

Деновите на Постот се тивко пристаниште

Се чита за создавањето, за првобитната состојба, за падот и ветувањето за спасение во Господа нашиот Исуса Христа. Внимавај и поучувај се! За тебе, сега е време на твојата обнова. […]

Похвално слово за св. Јован Крстител, за денот по Богојавление

на свети Климент Охридски Кога Јован Го виде (Исуса) како доаѓа при него како обичен човек во облик на слуга, се смути од ужас и обземен од страв повика, говорејќи: […]

За читањето на духовни книги

Трудете се да читате книги од Светите Отци кои се соодветни на вашиот начин на живот, за да можете не само да им се восхитувате и да им се насладувате, […]

Похвала на св. Климент, папа Римски, напишана од св. Климент Охридски

Небото радосно се весели, украсено со светлообразни ѕвезди, и на својот Создател Му принесува неискажливи пофалби. А Црквата Христова светло ликува, имајќи ги како благомирисни цветови пророците и апостолите, и […]

Св. Климент Охридски: Похвално слово на архангелите Михаил и Гавриил

Настапи пресветлото торжество на бесплотните сили, кое надминува секаков ум и разум, озарувајќи ја целата вселена со пресветлите зраци. Бидејќи тие не се со телесна природа, туку со недопирлива и […]

За мноштвото лажни учители

За неотстапната доследност во учењето на Светите Отци и за исчезнувањето на наставниците на побожноста Зашто преку срцето се верува за праведност“, вистина рекол Апостолот, „а преку устата се исповедува […]