Писмо осмо: Нов рок

„Работете, учете и чувајте ги своите деца затоа што тие ви се едно најголемо богатство… парите во староста ништо не значат.“ Славко Петровиќ – Џондиро Овие навидум едноставни зборови се […]

Последна можност

Оти тогаш ќе биде мака, каква што не била од почетокот на светот па досега, а и нема да биде. И, ако не се скратат оние дни, никој не би […]

Трпение до крај

А кој претрпи до крај, тој ќе биде спасен. Матеј 24,13 За жал, убавината на зборот трпение не пронашла разбирање и гнездо во светските толкувања сè повеќе склони кон меч. […]

Варосани гробови

Тешко вам, книжници и фарисеи, лицемери, оти многу личите на варосани гробови, што однадвор изгледаат убаво, а внатре се полни со мртовечки коски и секаква нечистотија, така и вие, однадвор […]

Писмо седмо: Гостилница „Хороскоп“

За оваа гостилница не е потребен хасап стандард. Треба само да влезете и добро да се нагостите, најадете и напиете. Впрочем како што и правиме секојдневно, од утро до мрак, […]

Две заповеди

“Учителе, која заповед е најголема во Законот?“ А Исус му одговори: „Возљуби Го Господа, својот Бог, со сето свое срце, и со сета своја душа, и со сиот свој разум, […]

Како ангели на небесата

Исус им одговори: ‘Се лажете, оти не ги познавате Писмата, ниту силата Божја, зошто при воскресението луѓето ниту ќе се женат, ниту ќе се мажат, а ќе живеат како ангели […]

Писмо шесто: Мариово

Словачка… За Словачка можеме да зборуваме многу, или доволно. Исто така и за Мариово. Можеби уште повеќе отколку за Словачка. Но, што е многу значајно? Што е сличноста и она […]

Избор од мнозината

[pull_quote_left]Зошто, мнозина се повикани, а малцина избрани.[/pull_quote_left] Матеј 22, 14   Чекаме ред пред шалтерите за плаќање сметки, пред бироата кои нудат непостоечки работни места, на гробиштата да си го […]

Каменот во аголот

А Исус им рече: „Зар не сте читале во Книгите: Каменот што го отфрлија ѕидарите, стана глава на аголот: Тоа е од Господа и чудесно е во очите наши. Затоа […]

Вистинска вера

А Исус им одговори и рече: „Вистина ви велам: ако имате вера и не се посомните, не само тоа што стана со смоквата ќе извршите, туку, ако и на оваа […]

Белешки од еден муабет

1. Што е со смртта? Многу верници низ разговор ми доловиле колку ги интересира смртта. Многу „како“, „што“, „со кого“, „каде“… Какво ќе биде искуство, што нѐ очекува, дали лишеноста […]

Кутрата смоква

А утредента, враќајќи се во градот, огладне, и виде покрај патот смоква, отиде до неа, па како не најде на неа ништо освен лисја, рече: Отсега да нема плод на […]

Да се послужи за првенство

Меѓу вас, пак, нека не биде така, а кој меѓу вас сака да биде поголем, нека ви биде слуга, и кој сака меѓу вас да биде прв, нека ви биде […]