Благодатта Божја се губи поради бесрамност

Потребно е многу да се внимава. Неуредното и невнимателно живеење е препрека за божествената благодат. Најголема препрека за приближување на благодатта Божја е недостигот на чистота. Колку понепослушни се младите, толку повеќе се оддалечуваат од благодатта Божја. Слободата што овој свет ја дава е непријател не само на благочестието, туку и на светската мудрост. Така, […]

Го прашуваме старец Порфириј како да се избориме со лошите и мрачни мисли

Кога ќе се најдеш во некоја темна соба, не ја удираш темнината за да ја избркаш. Не исчезнува така. Отвори го прозорецот и пушти ја светлината внатре; со други зборови, потчини ѝ се љубовта Христова, и тогаш темнината ќе исчезне без да се трудиш. Кога ќе ти наиде лоша или мрачна мисла, или ти се […]

Молитвата е кислород за душата

Молитвата е кислород за душата, потреба на душата. Читањето на Светото Писмо многу ѝ помага на молитвата. Ја затоплува душата и ја пренесува на едно духовно место. Старец Паисиј Светогорец Бог од нас бара само едно нешто: да Го почитуваме, да Го возљубиме и да ги пазиме Неговите заповеди, помнејќи дека Он е наш Создател. […]

Разговор со старец Паисиј за соновите

Старче, сонувам лоши сонови, се измачувам… Кога ќе се случи да сониш нешто лошо, не размислувај за тоа што си го видел, како си го видел, дали и колку си виновен за сонот. Ѓаволот, откако не успеал да те порази додека си бил буден, те посетува ноќе. Понекогаш Бог му дозволува да нѐ искушува додека […]

Нашите мисли влијаат врз сите околу нас

Покајанието е промена на животот. Потребно е човек да појде кај свештеникот, или кај својот ближен, и да му каже што е тоа што му го ремети мирот. Штом другите земат учество во нашето страдање, ние добиваме утеха и сила. Ако се свртиме кон Изворот на Животот, Господ ќе ни даде сила за во себе […]

Од изреките на св. старец Порфириј

1. Зошто трчаме по сенки? Не, треба да се свртиме кон Светлината и сенките сами ќе исчезнат. Треба да Му дозволиме на Христа да ги исполни нашите души, и демоните сами ќе исчезнат. 2. Мрзливецот не може да биде христијанин. За да се биде христијанин, потребно е многу труд, многу работа. 3. Ако човек посака, […]

Духовните совети на блажената старица Гаврилија

Не посакувај ништо друго, освен волјата Божја, и со љубов прифаќај го сето зло со коешто се соочуваш. Кога некој ќе ти нанесе зло, не враќај му со зло, туку види Го Христа во неговото срце. Како што те љуби тебе, Бог исто така го љуби и твојот непријател. И небесата ги симнуваме на земјата […]

И јас сум само човек

„И јас сум само човек“, овие зборови честопати ги среќаваме во житијата на преподобните отци. Најчесто, ова го говореле старците – духовници кога ќе забележеле дека монасите, кои дошле за да ги исповедаат нивните помисли, од срам не можеле во целост да го отворат своето срце. Во Старечникот можеме да прочитаме сведоштво за еден монах […]

Како старец Јосиф Ватопедски спасил еден брак од распаѓање

Следниов настан се однесува на една случка поврзана со мои блиски пријатели, и се случи на 2 јули 2009 година, ден после блаженото упокојување на старец Јосиф Ватопедски. А. и нејзиниот сопруг во последните неколку години минуваа низ многу тежок период. Нивните проблеми потекнуваа од свекорот и свекрвата на А., од нивниот однос кон неа […]

Паднав во блуд, брату

Двајца браќа од еден манастир појдоа во градот за да го продадат своето ракоделие. Штом стасаа, се разделија привремено, и едниот од нив падна во блуд. Подоцна повторно се сретнаа, и другиот брат му рече: „Да појдеме во нашите келии, брату“. А другиот му одговори: „Не доаѓам“. – Но, зошто? – Зашто, штом се разделивме, […]

Морам ли потполно да се откажам од светот?

Еден неопитен монах го прашал својот старец: – Старче, морам ли сега потполно да се откажам од светот? И како да го сторам тоа? Старецот му одговорил: – Не бој се и не се грижи. Ако твојот живот биде навистина христијански, светот прв ќе се откаже од тебе.

Искрено молете се на Бога

Еднаш го прашаа старец Гавриил Ургебадзе: „Оче, вие произнесувате молитва за властите. Ако јас, да речеме, не го сакам нашиот претседател, тогаш мојата молитва испаѓа неискрена?“ Тој се насмевна: „Кој е најмалечок и најсакан кај вас дома?“ – Мојот син Никола. – За твојот малечок Никола, ти се молиш? – Да. – А покрај него, […]

Современи соблазни

1. Некои бараат на интернет религиозна литература, а други прават неблагочестиви работи. Така, едните се спасуваат, а другите се гинат уште тука на земјата, иако и едните и другите ја користат истата технологија. 2. Не кревајте паника предвремено за печатот на антихристот, туку грижете се за вашите сегашни гревови, кои му го отвораат патот на […]

Старчество, духовништво, свештенство

Одете во црква, исповедајте се, прашувајте ги сите за тоа што Ве интересира. И тогаш кога ќе најдете некој најблизок до вашата душа, обраќајте (исповедајте) му се само нему. Тие старци што ги барате вие, не постојат. Тоа е затоа што не постојат послушници, туку само полемичари [дебатери]. Духовникот се повлекува кога луѓето не го […]

Молкот на монахот

Некои философи еднаш посетиле еден старец, и откако тој се помолил, замолчил, плетејќи бројаница и не обрнувајќи внимание на нив. Тие го молеле, велејќи му: „Кажи нешто, оче!“, но тој продолжил да не зборува. Му рекле: „Но, ние дојдовме токму поради ова: да слушнеме нешто од тебе и да се поучиме.“ Старецот им одговорил: „Вие […]