30 февруари

Во секој роковник, дневник, календар што некогаш ми паднал в раце и сум го користел, во табелата за месец февруари го допишувам датумот 30 февруари со црвен фломастер. Ако се прашувате дали го допишувам 29-ти, одговорот е потврден во три четвртини од случаите, кога годината не е престапна. И овој чин нема никаква врска со […]

Детето и професорот

Некој познат професор, кој бил атеист, држел предавање во некој амфитеатар промовирајќи ја неговата најнова книга во која го негирал Божјото постоење. Професорот зборувал со часови и на крајот прашал дали некој од публиката сака да постави некое прашање. Но, сите молчеле, плашејќи се од елоквентноста на професорот и никој не се осмелил да го […]

Момчето и старецот

Еден богат човек побарал од некој старец да му помогне да го одвикне синот од лошите навики. Старецот го повел со себе момчето на прошетка низ градината. Застанале на едно место и побарал од момчето да откине една млада билка која растела недалеку од местото на кое стоел. Тој ја фатил билката со палецот и […]

Двајца пријатели во пустина – Мудра приказна од животот

Ова е приказна за двајца пријатели кои оделе низ една пустина. По патот се скарале и едниот го удрил другиот. Удрениот се почувствувал повредено, но молчејќи напишал во песокот: “Денес добив удар од мојот најдобар пријател“. Продолжиле да одат се додека не наишле на оаза каде решиле да се избањаат. Оној кој добил удар за […]

Животот секогаш ти го враќа она што го даваш

Еден човек и неговиот син заедно шетале низ шума. Одеднаш, момчето запрело и почувствувало неподнослива болка во нозете. Со сета сила што му останала во моментот воздивнал. Одненадеж, слушнал како воздишките се враќаат од далечината. Заинтересирано му се обратил на просторот околу себе „Кој си ти?” Одговорот кој го добил било самото прашање. Ова страшно […]

Љубовта – над сѐ

Љубовта кон Христа не знае за граници, исто како и љубовта кон ближните. Таа треба да достигне секаде, до краиштата на земјата. Насекаде, до секого. Да ви дадам еден пример. Си бил еден монах. Имал двајца ученици. Тој многу се трудел да ги поучи, да ги направи подобри луѓе. Но, многу бил загрижен затоа што […]

За длабочината на нашата вера

Еднаш, еден млад монах чекорел со својот учител по морскиот брег и му поставувал различни прашања. Но, всушност, најмногу сакал да дознае што мисли старецот за длабочината на неговата вера и дали го смета за свој најдобар ученик. Оти, само него светиот авва го повел со себе на тоа далечно патување и цел ден, не […]

Добар ден, Христе мој!

Пред 1922 г., заедно со другите бегалци од Мала Азија, во Грција дојде и едно момче по име Симеон. Одлучи да живее во Пиреа, сам, во една барака, каде всушност и порасна. Работеше како амал и имаше една количка, со која пренесуваше товар на пристаништето во Пиреја. Неписмен беше и не знаеше многу-многу за духовниот […]

Безумниот владика

Еднаш, во старите времиња, кога владиците ја извршувале и службата на судии, кај еден свет владика на суд донеле жена која била обвинета дека извршила прељуба. Погледнувајќи на неа, светиот владика рекол: „Бремена си, и твоето пораѓање ќе биде тешко“. Потем се завртел кон неговите служители и им повелал: „Дајте ѝ десет аршини платно. Ако […]

Монасите и младата девојка

Еднаш двајца монаси патувале по каллив пат. Силниот дожд сè уште истурал, правејќи го движењето многу тешко. Доаѓајќи до еден крстопат, стретнале млада и убава девојка, која не можела да премине преку надојдената вода. „Дојди девојко“, рекол постариот монах. Ја кренал и ја пренел преку калта. Помладиот монах не проговорил ништо до вечерта. Кога стигнале […]

Старецот и урмите

Една жена го довела своето мало синче кај некој познат старец. – Некој му направил магија на моето дете, – рекла мајката. Секој ден, од утро до вечер јаде само урми. Старче, ова не е нормално – само урми, и ништо друго. Те молам, помагај! Старецот го погледнал детето и ѝ рекол: „Добра жено, врати […]

Човекот што го избра својот крст

Си живеел еднаш еден човек, и му се чинело дека неговиот живот е многу тежок. Еден ден, пошол кај Бога за да му се пожали на своите несреќи, и Го замолил: – Може ли, Господе, да изберам друг крст за себе? Бог го погледнал човекот, му се насмевнал, го одвел до една соба во која […]

Царот и монахот

Еднаш царот му се обратил на монахот-отшелник: – Побарај од мене сè што сакаш и ќе ти дадам! Монахот му одговорил: – Сакам бесмртен живот, вечна младост, неисцрпно богатство и радост што нема да биде помрачена од никаква тага. Царот му рекол: – Немам власт над овие работи. – Тогаш, биди милостив и остави ме […]

Куќа на камен

И така, секој, што ги слуша и исполнува овие Мои зборови, ќе биде како благоразумен маж, кој си направил куќа на камен. И заврна дожд и надојдоа реки, и дувнаа ветрови, и навалија на таа куќа, но таа не падна, оти беше изградена на камен. А секој, што ги слуша овие Мои зборови и не […]

Космичка прашина

Ова „јас” сега Сепак значи пребарување по кутиите со стари писма, текстови, дневници. Бришење на космичката прашина што се наталожила од едно прокоцкано меѓувреме уништено од немукает, од немање волја за Ништо, како единствена полнота на можната смисла. Чудниот несуден философ на моето десно раме, спие во вид на малечок показалец, вперен во небо. Одбројува, […]