Молитва за избавување од страв

До нашата редакција стигнаа неколку писма во кои читателите зборуваат за нивната борба со ирационални стравови и анксиозност. Поради тоа, се надеваме дека оваа молитва ќе им помогне на оние коишто минуваат низ ваква борба. +++ Избави ме, Боже мој, од стравот што го понизува и срами Твоето создание. Те молам да не се плашам […]

Сѐ треба да Му признаеме и да Му кажеме на Бога

Честопати се чувствуваме потиштено, и тогаш ги сфаќаме Христовите зборови: „Дојдете при Мене сите изморени и обременети и Јас ќе ве успокојам“ (Мт. 11,28). Младите луѓе не можат потполно да го сфатат ова, зашто тие не се толку обременети, но зрелите луѓе, кои минале низ многу опасности, таги, потешкотии, несреќи и слабости, многу добро разбираат […]

Прашањето на сексуалноста и интернет-порнографијата

Единствено религијата сè уште му пристапува на прашањето за сексуалноста сериозно, во смисол дека соодветно ја признава моќта на сексуалната енергија да нè одврати од важните работи. Единствено религијата го гледа сексот како нешто потенцијално опасно, нешто на што треба да се внимава. Можеби не ни се допаѓа она што религијата ни го посочува како правилен […]

Лекување на депресијата

Психогените депресии се проблем на личноста и се лекуваат првенствено со духовни и со психолошки средства. За православниот човек ова значи борба со страстите и приближување кон Христос со трпение, смирение, незлобливост и љубов. Паралелно со ова, секако, важни се: краткотрајниот одмор, физичката активност, разумното и душеполезно општење. Добро е и ако се помине циклус […]

За болестите и христијанскиот однос кон нив

Телото е роб на душата, а душата е царица, и затоа често со милост Божја се случува телото да снеможува од болести: од ова слабеат страстите и човек си доаѓа при себе; па и самата телесна болест понекогаш настанува од страстите. Отфрли го гревот и болест нема да има; зашто болестите ни доаѓаат од гревот, […]

Духовен рецепт на свети Игнатиј Брјанчанинов

Ви праќам еден духовен рецепт и ве советувам да го употребувате понуденово лекарство неколкупати на ден, особено во мигови на засилени страдања – и душевни и телесни. Нема да помине многу време пред да се откријат силата и исцелителноста што се кријат во лекарството кое по надворешноста своја е најсмиреното. Осамете се и бавно изговорете […]

Денешните деца рано започнуваат да пуштаат „боцки“

Људмила Федоровна Ермакова, православен психолог Доколку во минатото манифестираната детска суровост беше сметана за ретка појава, во последно време, тоа за жал преминува во нова статистичка „норма“. Кон тоа придонесуваат определени фактори на современиот живот. Прерано се одделува детето од мајката и се предава во системот на општествено воспитување: јаслите, детската градинка – или дадилките […]

Ништо не може да ја замени родителската љубов

Доколку детето ги има сите материјални блага, но нема родителска љубов, тоа е длабоко несреќно Малечкото дете брзо расте. Доколку нема татко, а има само мајка, тогаш мајката е принудена да работи. Поради тоа мајката мора да го носи своето дете во градинка. Јас лично, како мало дете, поминав голем дел од своето време во […]

Кога светот што ве опкружува е агресивен, се крши детската душа

Зошто децата стануваат сурови? Мнозина сметаат дека децата се раѓаат како да се ангели. И затоа нашето запрепастување е толку големо кога ќе ја забележиме суровоста токму кај нив, децата. За тоа од каде потекнува детската суровост и како да се справиме со неа, гласно размислуваат свештениците Дмитриј Смирнов, Валериј Духанин и Сергеј Болобородов, исто така, […]

Надежта како добродетел потврдена и од психологијата

Надежта се дефинира како сложена целост од три ментални состојки: цел, пат и волја. Наджта не се изедначува со оптимизмот. Високонадежните луѓе за разлика од оптимистите настојуваат секогаш да остварат цели со повисок квалитет. Во ситуации на пречки до целта, оптимистите можат да се без обмислени патишта, или да не водат сметка за повисок квалитет […]

Дали треба да одам кај свештеник или кај психотерапевт?

Прашање: Доколку имам некаков проблем, ве молам, кажете ми дали треба да одам кај свештеник, или кај психотерапевт? Одговор: Секако, велам дека треба да појдете кај свештеник. Но, за жал, забележувам нешто во нашиот свет: сѐ почесто гледам како ние, свештениците, го немаме најдено православниот начин на примање на човека, на негово ислушување, разбирање, воскреснување. […]

Децата на Доријан Греј

Во современиот свет постои синдром наречен Доријан Греј и воопшто не е чудно, тоа што мнозина го имаат овој синдром. Станува збор за култот на младоста, за желбата таа да се зачува што е можно подолго, со помош на какви било средства. Во познатитот роман на Оскар Вајлд постои таков херој – Доријан Греј кој […]

Самоубиството – смртен грев кон Бога, блиските и себеси

Не знаете ли вие дека сте храм Божји и дека Духот Божји живее во вас? 1 Кор. 3, 16 Самоубиството по губењето на идејата за бесмртност е нешто потполно неизбежно, па дури и принудно за секој, кој се барем малку се издигнал над животните. Напротив пак, бесмртноста, која како идеја нуди живот вечен – многу […]

За тагата, за страдањето…

„Тагата е духовен крст што се испраќа како помош на оние кои се каат, коишто не умеат да се покаат, т.е. коишто после покајанието паѓаат во претходните гревови… И затоа – само две лекарства го лечат тоа, често крајно тешко душевно страдање: треба или да се научиме да се каеме и да принесуваме плод на […]

За мажите и жените (2)

Поради непослушание од жените си заминува благодатта Божја. Но и мажите се должни со жените да постапуваат како со садови од кристал. Да, жените се должни да покажуваат послушание, и како што говори старецот Пајсиј Светогорец, поради непослушание од жените си заминува благодатта Божја. Но, исто така е точно и тоа дека и мажите се […]